Izdelava horizontalne bariere z vgradnjo Crisin 76 (injektiranje brez pritiska)

Dvig oz. vleka vlage je eden najpogostejših vzrokov za poškodbe zidanih sten. Posledice kapilrne vleke vlage so po navadi lepo vidne:
-
odpadanje ometa,
- poškodbe in propadanje dilatacij ter opek,
- pojav solitra, alg, mahu, ...

Poškodbam, nastalim zaradi vertikalne vleke vlage se lahko izognemo z izdelavo horizontalne bariere.
Najlažji in najbolj uspešen KÖSTER sistem za izdelavo horizontalne pregrade v obstoječih stenah je KÖSTER-jev (patentiran) sistem s KÖSTER Vogalnimi nastavki in KÖSTER Crisin 76 Koncentratom. KÖSTER Crisin76 Koncentrat je zelo tekoča sintetična smola, ki prodre v najmanjše kapilare gradbenih materialov (zidu) in trajno zaustavi dvig kapilarne vlage. Ima hidrofobni učinek. Njegova edinstvena lastnost je, da se ga lahko uporablja tudi pri zelo visoki vlažnosti - vsebnost vlage v zidu je lahko ≤ 95%. Poleg tega je učinkovit tudi pri visoki vsebnosti soli v podlagi.  
        
V steno, na višini, kjer želimo narediti pregrado, na enakomerni razdalji zvrtamo izvrtine (razdalja med posameznimi izvrtinami je odvisna od debeline zidu).  KÖSTER Crisin 76 Koncentrat brez pritiska injektiramo v izvrtine - V izvrtine vstavimo KÖSTER Vogalne nastavke in KÖSTER Kapilarne palčke, preko katerih dovajamo KÖSTER Crisin 76 Koncentrat v steno. Za injektiranje ne potrebujemo nobenega pritiska, saj sistem za svoje delovanje in zaustavitev vleke vlage izkorišča isti kapilarni sistem po katerem vlaga prodira v steno. KÖSTER Kapilarne palčke imajo veliko prednost, in sicer, da tekočina preko njih vstopa v steno samo tam, kjer se kapilarna palčka dotika sten izvrtine. S tem ne tratimo materiala za zapolnitev lukenj in razpok, kjer to ni potrebno (kjer ni vlage oz. kjer so votli prostori). V zid se dovede le toliko 
KÖSTER Crisin76 Koncentrata kolikor je potrebno. Ko je bariera narejena in je vsa vlaga "porabljena" se dovajanje KÖSTER Crisin76 Koncentrata  samo ustavi. 

Kadar stena ni močno vlažna lahko alternativno uporabimo tudi KÖSTER Mautrol-tekočinoza zatesnitev zidov. Pred nanosom moramo analizirati vsebnost vlage in soli v zidu. 

Kadar je zaradi naraščajoče vlage že prišlo do poškodb sten, moramo stare zaključne omete odstraniti. Ko je narejena horizontalna bariera, moramo nanesti še KÖSTER Sanirne omete. KÖSTER Sanirni ometi  omogočajo, da se zidovi izsušijo brez kakršnekoli dodatne škode. So paropropustni in hidrofobni. KÖSTER Sanirni ometi izsušijo steno in iz zidov absorbirajo ostanke soli. Tako se sol ne pojavlja na površini in ne poškoduje končnega ometa ali barve.            

Na razpolago je več vrst KÖSTER Sanirnega ometa: siv, bel, hiter in lahek. KÖSTER Sanirni omet, Beli po navadi uporabljamo pri starejših stavbah, saj zaradi bele barve ne potrebuje beljenja. KÖSTER Fini omet  ustvari zelo gladko površino, priporočen pa je za uporabo tam, kjer morajo biti dosežene določene arhitekturne zahteve. KÖSTER Sanirne omete je mogoče barvati, a le s paropropustnimi barvami, kot je npr. KÖSTER Silikonska barva bela.

Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumentaciji.

 

Back

Top
Albania Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Czech Republic Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Kuwait Latvia Lebanon Macedonia Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America