Gradnja cevnih predorov

Predori katere sestavljajo gradbeni elementi in kateri so zgrajeni s pomočjo cevnega ščita ali z vrtalnim strojem TBM ("krtom"), predstavljajo najbolj sodobne metode, ki se danes uporabljajo pri gradnji predorov. A kljub močnim ojačitvam, se zaradi visokih obremenitev, katerim je podvržena cev predora, na betonskih površinah lahko pojavijo razpoke. Da bi preprečili poškodbe zaradi vdiranja vode in posledično korozijo armature, se te razpoke zatesnijo z običajnimi injektirnimi metodami.  S predvidevanjem, da so te razpoke statične, so za sanacijo primerni izdelki, ki premoščajo razpoke in strukturno lepijo gradbene elemente-razpoke.

Druga pogosta težava pri gradnji predorov je delna popustitev zunanje zaščite in posledično prodiranje vode skozi dilatacije gradnikov predora. V takšnih primerih se sanacija po navadi izvaja z zavesnim injektiranjem za same gradnike predora. V gradnike tunela se zvrta "mreža" vrtin, skozi katere se injicira injektirni gel. Injektirno sredstvo utrdi prilegajoče se plasti zemlje in zatesni gradbene elemente predora z zunanje strani.


Pri delu vedno upoštevajte specifikacije in sledite navodilom navedenim v tehnični dokumetnaciji.

 

Back

Top
Austria Brasil Bulgaria China Croatia Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Korea Latvia Lebanon Mexico Netherlands Norway Panama Philippines Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America