Kristalizirajoča hidroizolacija

 

Kje jo uporabljamo?

Kristalizirajočo hidroizolacijo običajno (a ne zgolj v teh primerih) uporabljamo kadar imamo opraviti z negativnim vodnim pritiskom. Tipičen primer negativne hidroizolacije je, ko voda prodre skozi stene kleti (skozi konstrukcijo objekta) in se hidroizolacija izvaja iz notranje strani. Negativna hidroizolacija pomeni, da se hidroizolacijski sloj nanese na strani konstrukcije, ki je nasprotna strani v neposrednem kontaktu z vodo. Hidroizolacija iz negativne strani objekta je bistveno zahtevnejša kot hidroizolacija iz pozitivne strani objekta, saj voda prodira/pritiska skozi konstrukcijo objekta za hidroizolacijski material in ga poskuša "odriniti" od podlage.  

Slika: Zidovi kleti pogosto niso dostopni z zunanje strani. Takšne zidove je mogoče zatesniti/hidroizolirati samo iz notranje (negativne) strani. 

 

Zakaj mineralna kristalizirajoča hidroizolacija?

Voda, katera je prodrla skozi konstrukcijo objekta in je v kontaktu z negativno stranjo hidroizolacijskega sloja, bo vedno poskušala odriniti/razslojiti hidroizolacijski od podlage. Voda, ki pritiska na površino in kristali soli, ki se ob tem tvorijo, povzročajo nastanek kapilar in praznin med podlago in hidroizolacijo. Elastični premazi tako postopno odstopajo od podlage in čez čas dokončno popustijo. KÖSTER NB 1 so razvili posebej za hidroizolacijo mineralnih podlag (beton, opeka…), tudi za hidroizolacijo iz negativne strani. Izdelek vsebuje snovi, ki reagirajo z vlago in podlago na način, da tvorijo kristale, ki nato prodirajo v nastale pore in kapilare ter jih tako zapolnijo. KÖSTER NB 1 njegova sestava in reakcije omogočajo, da prodre v samo strukturo podlage ter s tem postane sestavni del podlage. To mu omogoča, da jo zato dobro zatesni - hidroizolira, obenem pa podlagi, zaradi svoje paropropustnosti omogoča dihanje. Posledično je njegova življenjska doba enaka pričakovani življenjski dobi podlage na katero ga apliciramo (deluje toliko časa kolikor stoji objekt). KÖSTER NB 1 zaradi svoje globinske penetracije v strukturo podlage od le-te ne more odstopiti; torej ostaja vezan na podlago in jo trajno zatesni.

Slika prikazuje REM posnetek: bela področja prikazujejo latentne spojine, ki so prodrle v pore ter reagirale s površino ter jih tako zapolnile.

 

KÖSTER NB1 tesni vse vrste mineralnih gradbenih materialov kot so nov/star beton, zidaki, naravni kamen

 

Da razumemo napredno tehnologijo uporabljeno pri KÖSTER NB 1 Sivi, moramo razumeti razlike med tem in običajnimi produkti na tržišču:

Tesnilni premaz KÖSTER NB 1 ima kristalizacijske sposobnosti, vendar za razliko od običajnih produktov prisotnih na tržišču, ne reagira z v vodi topnimi silikati. KÖSTER NB 1 Sivi prodira globoko v kapilare in pore pod površino, kjer kristalizira in tvori kemijske in mehanske vezi s podlago. Tako pore postanejo zaprte in zaščitene oz. zatesnjene, istočasno pa so v celoti prekrite z vodotesno plastjo, katero lahko vidimo, izmerimo in preverimo. KÖSTER NB 1 Sivi vsebuje latentne (nevidne) snovi, ki naknadno zapirajo mikro razpoke. Te sestavine so del tesnilnega premaza KÖSTER NB 1 in se ponovno aktivirajo ob stiku z vodo. Pri delu ob normalnih temperaturah dodatno močenje oz. nega tesnilnega sloja ni potrebna. Porabo materiala lahko enostavno določimo pred nanosom. KÖSTER NB 1 Sivi se lahko nanaša tudi na zelo porozne podlage, kot je npr. porozen beton. Prav tako ga lahko uporabljamo za tesnjenje zidanih površin ali naravnega kamna, ki ne vsebujejo (ali vsebujejo le v manjših količinah) kalcijev hidroksid (Ca(OH)2) tj. gašeno apno.

 

Certifikat za pitno vodo

 

Pitna voda je najstrožje regulirana potrošniška dobrina v Nemčiji. Izdelek KÖSTER NB 1 Sivi je uradno odobren in certificiran za izdelavo hidroizolacije v okoljih s pitno vodo s strani Higienskega Inštituta v Gelsenkirchnu, Nemčija in ameriške Nacionalne znanstvene fundacije (NSF).

 

 

 

 

 

 

 

Back

Top
Albania Austria Bosnia and Herzegovina Brasil Bulgaria China Croatia Czech Republic Denmark Finland Germany Ghana Greece Hungary Italy Japan Kazakhstan Kuwait Latvia Lebanon Macedonia Mexico Netherlands New Zealand Norway Panama Poland Portugal Romania Russia Senegal Serbia Slovakia Slovenia South Africa Spain Thailand Turkey Ukraine United Kingdom United States of America